Zborovodkinja Almira Rogina
Število pevcev: 32

S pričetkom šolskega leta se je formirala nova, že 14. obetavna zasedba zbora Mismomi, ki pa žal ni mogla kvalitetno zaživeti. Zbrali smo se ljubitelji petja, pevski talenti ter instrumentalisti. 17 dijakom Gimnazije se je pridružilo 14 dijakov SŠ Slovenj Gradec in Muta ter dijak Srednje zdravstvene šole.

Željni ustvarjanja in muziciranja na glasbenem področju smo pričeli z rednimi vajami takoj v mesecu septembru in jih nadaljevali do zaprtja šol zaradi epidemije koronavirusa. Zaradi strogih navodil NIJZ smo redne vaje sprva okrnjeno izvajali v manjših zasedbah na dveh lokacijah – v amfiteatru Gimnazije in na Muti. Vokalne tehnike ni bilo mogoče razvijati, saj smo na vajah morali upoštevati varnostno razdaljo med pevci in nositi maske. Med seboj se nismo dobro slišali, niti združili polne zasedbe zbora, večglasje zato ni bilo melodično čisto. Delo je bilo močno ovirano, zato smo morali prilagoditi program, zborovsko delo se je ustavilo od oktobra do konca maja. S posameznimi pevci ali manjšimi skupinami smo se srečevali na Zoomu. Zborovske skladbe smo pretežno poslušali in analizirali. Nekateri dijaki so ustvarjali doma, posneli svoje lastne skladbe in se spremljali z instrumenti.

Skupno smo v letošnji sezoni realizirali 39 ur rednih vaj in 15 ur na daljavo.
V mesecu juniju smo projektno izvedli nadvse navdušujočo pevsko-instrumentalno delavnico v dveh zaporednih dnevih ter glasbeno delavnico Tolkalni krog s Francijem Krevhom.

ČLANI V LETU 2020/2021

SOPRAN
Mineja Glinšek
Vanesa Glinšek
Maja Vrhovnik
Špela Hriberšek
Zoja Simetinger
Maruša Kotnik
Blažka Verhovšek
Nina Krajnc
Eva Šteharnik

 

ALT
Lara Vujkovac
Julija Košak
Zoja Skubic
Arijana Muharemović
Tjaša Ažnik
Julija Javornik
Eva Ošlak
Tea Pori
Urška Gošnak
Nuša Borovnik
Nika Založnik

TENOR
Anžej Kušej
Filip Klemenc
Tin Sekavčnik
Val Naglič
Vito Robnik
Vid Gracej

BAS
Jani Smolar
Luka Pavlič
David Repnik
Rene Blimen
Bor Jeraj
Anej Križanič

 

10. 6. 2021 – Na gimnaziji je potekala glasbena delavnica Tolkalni krog z akademskim tolkalcem Francijem Krevhom. Sodelovali so vsi dijaki obeh prvih letnikov z razredničarkama Alenko Kac Herkovič in Andrejo Šeliga ter organizatorka delavnice Almira Rogina. Nepozabno bobnarsko doživetje je potekalo v krogu po dve uri za vsak razred – v krogu zato, da smo lažje komunicirali z zavestjo, da smo prav vsi enako pomembni. Z različnimi tolkali smo ustvarjali in medsebojno delili ritmične in glasbene izkušnje s skupno energijo. Z bobnanjem smo krepili imunski sistem, ustvarili dobro počutje in sproščali čustvene napetosti. Usvojili in ozaveščali smo kar nekaj glasbenih prvin, kot je ritmično ustvarjanje, ozaveščali smo dobe in podelitve, kombinirali različne zvoke tolkal in ustvarili zvočne slike, ozaveščali smo tempo in dinamiko ter tišino. Doživeli smo zabavno skupinsko muziciranje.

21. in 22. 6. 2021 Prvi dopoldan se je skupina 16 glasbenih talentov udeležila instrumentalno-pevske delavnice v prostorih Srednje zdravstvene šole, naslednji dan smo se preselili v čudoviti ambient cerkvice svetega Duha. Glasovno smo bili zelo dobro uglašeni. Z lahkoto smo izvajali večglasje, saj so bile glasovne vrste od soprana in alta do tenorja in basa enakomerno pevsko zasedene. Udeleženci so za ustvarjanje spremljave petju prinesli bas kitaro, štiri akustične kitare, na razpolago smo imeli električni klavir. Ritmično spremljavo smo izvajali s cajonom in jembo. Dijaki so aktivno sodelovali s svojimi idejami pri ustvarjanju spremljav petju. Pri izvajanju afriške glasbe smo izvedli tudi gibno koreografijo. Dijak Anžej Kušej je poleg programa, ki smo ga izvajali, predstavil tudi svoje avtorske skladbe. Obiskali so nas tudi naključni poslušalci z ulice, ki jih je privabil ubrani zvok petja in muziciranja.
PROGRAM
Prvotni program smo zaradi izredne situacije in ukrepov NIJZ morali spremeniti in prilagoditi.
Eric Clapton, prir. Roger Emerson: TEARS IN HEAVEN
Elvis Presley, prir. George David Weiss: CAN’T HELP FALLING IN LOVE
Afriška iz Zuluja: SIYAHAMBA z gibno koreografijo
Besedilo Vlado Kreslin, glasba Aleš Klinar: OD VIŠINE SE ZVRTI
Besedilo France Prešeren, glasba Vlado Kreslin: O, VRBA
Freddie Mercury, prir. Almira Rogina: LOVE OF MY LIFE
Spiritual, prir. Dick Ravenal: ROCK MY SOUL
Anžej Kušej: OH, I LOVE YOU MY DEAR

Vsem skladbam smo ustvarili avtorske instrumentalne spremljave.

Dostopnost