FotoZOOM, fotografska sekcija

 

Mentorja: Jelka Samec, prof., in Nika Hölcl Praper

FOTOZOOM GALERIJA FOTOGRAFIJ >>

 

Letos smo dan fotografiranja naslovili v skladu z gimnazijcem znano temo, in sicer Kdo je Slovenj Gradec. Tokrat pa smo jo malo spremenili in prvi dan na sprehodu po mestu poiskali v vseh možnih oblikah črke besede GIMNAZIJA. Po skupinah smo si razdelili črke in po mestnem prostoru iskali najboljše detajle, sence, svetlobo, refleksije, ki bi skupaj najbolje ponazarjale našo besedo. Ob tem pa nam je fotografinja odgovarjala na raznorazna vprašanja in probleme, ki so se pojavljali ob uporabi fotoaparatov, in nam svetovala, kako doseči karseda najboljšo fotografijo.

Izbirni predmet je potekal tri dni. Drugi dan je bil namenjen delu doma, in sicer smo spoznavali tehnike urejanja fotografij, s katerimi smo dosegli, da so črke na fotografijah prepoznavne in v središču pozornosti. Tretji dan pa smo si dijaki skupaj z Nikino pomočjo izbrali skupno temo, ki smo jo naslovili kar Ulična fotografija. Zopet smo se odpravili po mestnem jedru in iskali motive vsakdanjega življenja ljudi, njihovega jutra in premikov. Opazovali smo različne scenarije, svetlobo, naključne meščane in se ob tem preizkušali v ujemanju impresij ter spoznavali različne nastavitve naših fotoaparatov, ki nam omogočajo, da šklocnemo tisto popolno fotografijo.

V treh kratkih dneh smo se tako naučili veliko novega o fotografiji, se pozabavali, podružili in se predvsem naučili na arhitekturo, mestne ulice, svet in ljudi v njem gledati drugače – v njih iskati zgodbo, saj kot je Ansel Adams nekoč rekel: »Resnično in učinkovito fotografiranje pomeni videti pod površjem.«

Urška Jovič Penko, Jasmina Andrejc

 

V letu 2019 smo sledili svoji viziji, rezultat našega dela pa so številne fotografije, s katerimi barvamo stene naše Gimnazije in njene spletne strani.

Dokumentirali smo tudi vse ostalo dogajanje na Gimnaziji (Urška, projektni dnevi in tedni, ekskurzije, kulturni dogodki, izmenjave dijakov z drugimi šolami itd.), pripravljali smo priložnostne razstave v avli šole in sodelovali na fotografskih natečajih. Pri delu sekcije je sodelovalo 28 dijakinj in dijakov, njihovo delo so umetniško vodili in usmerjali profesorji Peter Hergold, Alenka Rainer, Vojko Šušteršič, Danijel Tancer in fotograf Jure Horvat.
Izpostavil bi delo in aktivno vlogo Neže Mojškerc, Kaje Štalekar in Mihe Krištofelca. Tako njim kot tudi vsem ostalim članom se za njihov prispevek najlepše zahvaljujem.

Zapisal: Danijel Tancer

 

FOTOGRAFSKA DELAVNICA Z NIKO HöLCL PRAPER

Namen te proste izbirne vsebine je spoznati tehnične in vsebinske vidike fotografiranja. Udeleženci spoznavajo področje glede na interese vključenih posameznikov, razvijajo sposobnost opazovanja in razumevanja svetlobe, po potrebi tudi obdelave fotografij. Fotografirajo portrete, se osredotočajo na ulično fotografijo in predvsem dogodke na šoli, z namenom, da postanejo samozadostni in kritični opazovalci dogajanja.

https://petida.si/fotozgodbe-v-casu-epidemije/

 

Dostopnost