8.–17. oktober 2019

Japonska – ali “Nihon”po japonsko – pomeni »Izvor sonca«. In v deželo vzhajajočega sonca, k japonskim prijateljem, smo se sredi oktobra odpravili dijaki naše šole. Potem ko so nas lani obiskali pri nas, smo se vsi veselili druženja v njihovem okolju. Vedeli smo, da bo življenje pri njih drugačno, saj ima njihova starodavna tradicija močan vpliv na moderno družbo.

Vsekakor smo kulturne šoke doživljali na vsakem koraku, vendar smo se razlik s časoma tudi navadili. Predvsem mi je bila všeč njihova vljudnost ter prijaznost. Povsod vas pozdravijo s priklonom in nasmehom in tako izrazijo njihovo spoštovanje.

Čez dan smo se družili v šoli, kjer smo skozi delavnice pripravljali zeleni čaj, se učili njihovih običajev, se oblekli v yukato in tako spoznavali njihovo kulturo. Ogledali smo si okolico Myoka, mesta, v katerem smo preživeli izmenjavo, in tako doživeli tudi del japonske narave.

Med ogledom Tokia smo se prepričali, da je Japonska po Združenih državah Amerike in Kitajski tretje največje gospodarstvo na svetu. Velike poslovne zgradbe s sedeži največjih svetovnih podjetij, zelo čiste ulice, najmodernejša prometna povezava s hitrimi vlaki (Shinkansen) ter podzemna železnica so le en izmed pokazateljev le-tega.

Japonska leži na območju, ki je zelo nagnjeno k potresom in vulkanskim izbruhom. In ravno v času našega obiska smo bili priča enemu največjih tajfunov v zadnjih 60 letih. Japonci morajo biti zato zelo organizirani in pripravljeni na različne situacije.

Hvaležna sem, da so nam Japonci, ki so drugače znani kot bolj zaprt narod, odprli vrata v svoj dom in nam tako omogočili v vsej celoti doživeti njihov svet ter kulturo, ki se zelo razlikuje od naše. Vsekakor je bila to izkušnja, ki je nikoli ne bomo pozabili.

Zaključila bi z mislijo, s katero smo se lahko vsi, ki smo iz te izmenjave kaj odnesli, strinjali:«Potovanje je edina stvar, ki jo kupimo in nas naredi bogatejše.«

Dostopnost