V sredo, 13. 9. 2023, smo v naši telovadnici gostili posebne goste – skupino samurajev Katanayaichi z daljne Japonske. Samuraji so nam z izjemno predstavo uprizorili mečevanje s katano. K sodelovanju so povabili tudi naše dijake, ki so se zelo dobro odrezali.

Tako je o dogodku zapisala naša dijakinja Gaja Šurc: “Na šoli smo bili deležni obiska japonske skupine Katanayaichi, ki nam je
uprizorila zgodbo o poskusu zgodovinskega poenotenja Japonske. Predstava s pridihom Robina Hooda v japonski različici. Tako smo bili priča ohranjanju tradicije skozi igro, ki nam bo gotovo še dolgo ostala v spominu.

Nepozabno srečanje je bilo le del naše dolgoletne zgodbe sodelovanja z Japonci. Kljub izzivom, ki jih je prinesla pandemija, smo izmenjavo uspešno nadaljevali – preko Zooma. Izmenjava z Japonsko za naše dijake ni le priložnost za odkrivanje nove države pač pa tudi priložnost za širjenje obzorij. Skozi spoznavanje japonske kulture se učijo različnih pogledov na svet, tradicij in pomembnih vrednot kot so sprejemanje drugačnosti in medsebojne strpnosti. Izkušnja obogati dijake na njihovi poti osebnega in kulturnega razvoja.

Virtualno druženje pa nikakor ne more nadomestiti pristnega osebnega stika, zato si prizadevamo, da bo naša izmenjava ponovno zaživela tako kot včasih.

Dostopnost