Kako lahko poskrbim za svoje duševno zdravje ? 

Dragi dijaki, starši, učitelji … Na tej strani boste našli uporabne priročnike, povezave in druge nasvete, ki vam bodo v pomoč pri skrbi za duševno zdravje.

Duševno zdravje

Uporabni priročniki, povezave in drugi nasveti za dijake, starše in učitelje.

GLEDALIŠKI ABONMA

V okviru gledališkega abonmaja si bomo ogledalitri gledališke predstave v Ljubljani in/ali Mariboru. Cena vstopnice in avtobusnega prevoza je približno 20 EUR za posamezno gledališko predstavo (skupaj 60 EUR).
Čas izvedbe po dogovoru v popoldanskem in večernem času. Število udeležencev je neomejeno.
Mentorica: Alenka Rainer, prof.

FILMSKI ABONMA

Čas izvedbe: vsak drugi torek v mesecu, ob 17. uriKraj izvedbe: Kulturni dom Slovenj Gradec. Število udeležencev: neomejeno. Cena: 20 evrov za abonmajsko karto.Dijaki si bodo ogledali 9 filmskih predstav. Strokovne razgovore pred vsako projekcijo in po njej bo pokomentiral, po potrebi razložil in odgovarjal na vprašanja režiser dr. Uroš Zavodnik.
Za priznane izbirne vsebine si mora dijak ogledati vsaj 7 filmskih predstav.
Mentorica: Vanda Bertoncelj, prof.

ŠTUDIJSKO RISANJE IN SLIKANJE

Delavnica je namenjena tudi tistim, ki se pripravljajo za sprejemne izpite na umetniške akademije. Delo obsega risanje predmetov v prostoru po opazovanju, določanje razmerij, geometrično analizo teles, risanje v perspektivi, slikanje po načelu tonske modelacije tridimenzionalnih teles. Spoznali bomo tehniko slikanja z ogljem, tušem in slikanje z akrilnimi barvami.
Delavnica bo potekala v popoldanskem času po dogovoru, v likovni učilnici Gimnazije Slovenj Gradec in na terenu. Število udeležencev je omejeno na 20.
Mentor: Peter Hergold, prof.

POTEPANJA

V tem šolskem letu bomo izvedli dve enodnevni ekskurziji po Sloveniji (Bela krajina in Vipavska dolina) ali eno dvodnevno, če bodo razmere to dopuščale.
Čas izvedbe ekskurzij: pomlad 2023
Cena: do 30 EUR za eno enodnevno ekskurzijo (skupaj 60–100 EUR).
Število udeležencev je omejeno na en avtobus.
Mentorici: Marja Založnik, prof., in Irena Geč Mravljak, prof.

ROCK KONCERTI

Na željo in priporočilo dijakovbomo obiskali rock koncert ali koncert druge glasbene zvrsti. Upoštevali bomo interese dijakinj in dijakov.

PROSTOVOLJSTVO POD MENTORSTVOM

Mentorica dr. Mojca Čerče.

METULJI

Vsebine:Vsebine:
– inventarizacija metuljev s pomočjo svetlobne pasti ter terenski obisk suhih oz. vlažnih travnikov,
– določanje privabljenih metuljev s pomočjo slikovnih ključev ter spuščanje ujetih primerkov nazaj v naravo,
– fotografiranje značilnih vrst,
– izdelava seznama in poročila. Mentor: Danilo Mori, prof.

LOGIKA

Naučili se bomo osnovnih pravil sklepanja in reševali logične naloge. Po želji se lahko udeležite tudi šolskega tekmovanja iz logike in priprav na državno tekmovanje.
Čas izvedbe: med PIO urami.
Mentorica : Stina Vošner, prof.

METODE RAZISKOVALNEGA DELA

Vsebine:– teoretična seznanitev dijakov z osnovnimi pojmi, metodami in nekaterimi tehnikami ter pogoji uspešnega raziskovanja,
– praktična usposobljenost v nekaterih etapah raziskovalnega procesa,
– izvirno in samostojno delo na izbranem področju,
– uspešna javna predstavitev raziskovalne naloge v obliki predavanja.
Različni mentorji

ŠPORT V NARAVI

Trajanje: 2 dni, med 20. in 23. 6. 2022 oz. po dogovoru.1. dan: s kolesom od šole do Črneč, veslanje na reki Dravi, povratek s kolesom do šole;
2. dan: zbirno mesto v Črni na Koroškem, pohod do vstopnega mesta za zipline (2 uri), spust po jeklenici Olimpline Črna na Koroškem.
Cena: predvidoma 45 € (zipline 30 €, veslanje 15 €).
Mentorji: H. Tratnik, prof., V. Šuštaršič in N. Fužir, prof.

OSNOVE PROGRAMIRANJA IN ROBOTIKA

Programiranje je ena bolj uporabnih veščin, poznavanje delovanjaračunalnikov in informacijskih sistemov pa je vsaj enako, če ne še bolj pomembno. Če pomislimo, kaj in kdo je danes sploh še brez računalnikov? Navsezadnje imamo vsaj enega vsi v žepu, v avtu jih je cel kup, zadnja leta pa so jih začeli dodajati celo v žarnice …
Letos bomo izdelali preprost informacijski sistem v vertikalnem prerezu: naredili bomo preprosto vremensko postajo (meritve), podatki se bodo shranjevali v “oblaku” z grafičnim prikazom prek spleta.
Bolj podrobno:
– sestava fizičnih komponent v delujoč računalnik s senzorji (Arduino);
– preprost program (jezik C, Arduino) za branje senzoričnih podatkov in poročanje;
– shranjevanje podatkov v oblak;
– obdelava podatkov in grafični prikaz (jezik JavaScript in ostale spletne tehnologije za lepši prikaz).
Naš cilj bo torej spoznati osnove programiranja, hkrati pa se naučiti, kako iz različnih že narejenih sestavnih delov (programi, koda, knjižnice, čipi, delujoči sistemi) naredimo nov sistem. Pri tem se izkaže, da je zelo pomembna veščina tudi iskanje, čemur bomo prav tako posvetili nekaj časa.
Mentor: Nejc Gašper, dipl. inž. rač. in inf.

GLASBENE DELAVNICE

Mentorica Almira Rogina, prof.

FOTOGRAFSKI KROŽEK

Namen izbirnih vsebin je spoznati tehnične in vsebinske vidike fotografiranja. Spoznavali bomo področje glede na interese vključenih posameznikov, razvili sposobnost opazovanja in razumevanja svetlobe, po potrebi tudi obdelave fotografij. Fotografirali bomo portrete, se osredotočili na ulično fotografijo in predvsem dogodke na šoli z namenom, da postanejo učenci samozadostni in kritični opazovalci dogajanja na šoli.
Mentorica: Nika Hölcl Praper

FILMSKI LABORATORIJ

Namen filmskih delavnic je vstopiti v svet slovenske filmske produkcije preko domačih ustvarjalcev, ki so se izoblikovali v močne posameznike v svetu filma doma in v tujini. Skozi ta proces bomo od teoretskih osnov dalje prehajali na uporabno, praktično znanje in vsak posameznik bo našel svoj smisel v tem projektu. Glede na želje in moč ambicij bodo dijaki razdeljeni na različna področja, ki so možna. Tako bomo vstopali v različne svetove, ki skupaj tvorijo film, ti svetovi so scenaristika, režija, tehnike snemanja slike in zvoka ter ključni element: (filmska) igra. Glede na voljo in zagon bomo zasnovali projekt, ki bo kot končni izdelek ponudil lastni film dijakov, v katerem bomo prikazali pridobljena znanja, ki naj bodo temelj in priložnost, na kateri se bo (skupaj) gradilo v prihodnosti.
Krožek je brezplačen in bo predvidoma potekal enkrat tedensko od marca do maja 2022.
Mentor: Tomo Novosel, režiser

PODJETNIŠTVO

Kot pririložnost za osebni razvoj in uspeh.Znotraj prostih izbirnih vsebin se boste naučili veščin, pomembnih ne le za podjetništvo, pač pa tudi za življenje. Učili se boste, kako upravljati z denarjem (spoznali boste osnove finančne pismenosti), gradili inovativne poslovne ideje in se preko njih naučili izdelati business model canvas, se urili v hitrih predstavitvah idej, spoznavali dobre prakse uspešnih slovenskih podjetnikov ter se naučili, kako s pomočjo marketinga razširiti svoje ideje.
Čas izvedbe: po dogovoru v popoldanskem času
Kraj izvedbe: Gimnazije Slovenj Gradec in okolica
Cena: max. 30 EUR
Število udeležencev je neomejeno.
Mentorica: Špela Kresnik, uni. dipl. psih.

MEDIJSKI ABC

Delavnice so namenjene medijski pismenosti mladih – za vzgojo generacij, ki bodo znale kritično presojati medijske vsebine in se zavedale, kako in zakaj nastajajo novice ter kaj v resnici počnejo novinarji.
Udeleženci bodo spoznali, da ni vse, kar vidimo na televiziji ali preberemo na spletu, nujno tudi resnica. Ob koncu druženj pa bodo tudi sami sposobni ustvarjati relevantne novice in v medijih nastopati kot sogovorniki.
Cilj delavnic
V teoriji spoznati in razumeti:
• Kaj je novica?
• Kdo ali kaj so »gatekeeperji«? Kako priti v medije? Pomen in vloga PR-ja oziroma odnosov z javnostmi. Kakšni so kriteriji, da dogodek postane novica?
• Vsebina poročanja. Obstaja res zgolj ena univerzalna resnica?
• Splet – Facebook, Twitter, Instagram … Ali smo danes vsi novinarji? Sploh še rabimo novinarje?
• Lažne novice. Kako jih prepoznamo? Načrtovano širjenje laži, novinarske napake. Kako in zakaj preverjati dejstva?
• Kaj lahko z usvojenim znanjem o medijski realnosti naredimo sami?
• Razmislek: »Ali si res želite biti medijsko prepoznavni?«
Avtorici delavnic sva Karin Potočnik in Lea Vornšek Pejovnik. Diplomirani novinarki z dolgoletnimi izkušnjami z delom na radiu, televiziji in časopisu. Strastni zagovornici zdrave pameti, poglobljenega razmišljanja in novinarske resnice. Ter skrbnici za dobro voljo, medsebojno sodelovanje in pozitiven rezultat.
Mentorici: Karin Potočnik in Lea Vornšek Pejovnik

BUKVARNA

Prijavljene dijakinje in dijaki se bodo ob prostovoljnem delu v bukvarni seznanili z osnovami knjižničarstva ter knjižničnoinformativnimi znanji. Spoznali bodo delo Društva ljubiteljev knjig Meškova bukvarna ter obiskali bukvarno Fajči v dvorcu Bukovje Dravograd.
Mentorica: Zuhra Horvat, univ. dipl. nov. in bibliot.

VZEMI IN DARUJ

V sodelovanju z Ekološkim društvom Slovenj Gradec bomo nadaljevali organizacijo sejmov stvari, ki jih ne potrebujemo več. Vse akcije, ki jih bomo izvedli, bodo namenjene razvijanju ekološkega mišljenja ter dobrodelnosti. Osrednja prireditev bo novoletni sejem VZEMI IN DARUJ, kjer bomo tudi zbirali sredstva za dobrodelni sklad Gimnazije in Srednje zdravstvene šole.
Mentorica: Zuhra Horvat, uni. dipl. novinar in bibliot.

AROMATIČNO POPOTOVANJE

Svet eteričnih olj je svet dišav, ki komu včasih tudi smrdijo, ker so v oljih koncentrirane aromatične sestavine, ki jih imajo rastline za privabljanje opraševalcev ali za branjenje pred boleznimi. Eterična olja so narejena iz različnih delov rastlin (cvetovi, listje, iglice, lubje, smole) in na človeka delujejo na fizični, duševni in duhovni ravni. V kratkem sprehodu po bogastvu, ki ga nudijo bomo spoznali nekatera bolj podrobno, predvsem pa se bomo naučili varne uporabe. Naučili se bomo tudi, kako lahko z njihovo pomočjo izdelamo dišave zase, naš dom in predvsem kakšna je razlika med eteričnimi olji in sintetičnimi dišavami. Ni vse naravno zdravo in vse sintetično nevarno.
V skupino sprejmem največ 10 udeležencev.
V primeru, da boste želeli izdelati kakšno kremo, čistilo, parfum, pokrijete materialne stroške. O tem se dogovorimo naknadno.
Mentorica Zuhra Horvat

SODOBNI PLES

Plesni tečaj s plesno šolo Devžej.V okviru izbirnih vsebin bodo dijaki usvojili osnove družabnega plesa s plesno šolo Devžej v obsegu 20-urnega tečaja (10 x 2 uri).
Čas izvedbe: popoldan
Kraj izvedbe: šola
Cena: 35 EUR
Izvajalec: Aleš Pušnik

Za priznane PIV lahko uveljavljate tudi:

MISMOMI (PEVSKI ZBOR)

STATUS ŠPORTNIKA ALI KULTURNIKA (potrdilo)

SODELOVANJE V SPUNKU

TABORNIKI

TEKMOVANJE S PRIPRAVAMI NA VIŠJI RAVNI

ŠOLSKI RADIO

GIMNAZIJSKA SKUPINA PROTI MUČENJU ŽIVALI

Šolski center Slovenj Gradec
Gimnazija Slovenj Gradec
Gosposvetska 2
2380 Slovenj Gradec

T: (02) 88 46 540
E: gimnazija@sc-sg.si

Dostopnost