NARAVOSLOVNA EKSKURZIJA ZA 2. LETNIKE

Na zlat jesenski dan po sledeh zlata …

Ste prepričani, da je vaš zlat prstan res iz zlata? Seveda veste, da mora vsebovati tudi druge kovine. Ampak katere in v kakšni meri? No, mi smo se odpravili kar na Urad za meroslovje v Celju, kjer smo zadevo preverili iiiiin … se veselili rezultata. Res je vseboval takšen delež zlata, kot je določal žig na njem. Mimogrede smo se naučili še marsikaj o merjenju različnih fizikalnih veličin in se tudi sami preizkusili v določanju volumna kozarca. Sploh ni tako enostavno.

Nato smo šli v Steklarno Rogaška, kjer smo si ogledali steklopihalce med izdelovanjem steklenih izdelkov. Tudi ti so včasih okrašeni z zlatom. Ne, ne steklopihalci. Izdelki – vaze, pokali in podobno. Mogoče pa tudi steklopihalci.

In na koncu še – Afrodita, boginja ljubezni in lepote. Ali pa tovarna kozmetike v Rogaški Slatini. Sicer nam niso predstavili kreme z zlatimi lističi, a saj pri naših letih res še ne potrebujemo pomlajevanja kože in glajenja gubic. Smo pa z zanimanjem prisluhnili nasvetom o negi mladostniške kože in predstavitvi izdelkov, ki so temu namenjeni. In ena od nas je prišla iz tovarne še za eno pikico lepša … J

Zapisala: Stina Vošner, 24. 10. 2019

Dostopnost