Junij 2017

 

Kot je v navadi za vse evropske oddelke 1. letnikov na naši gimnaziji, je ob koncu šolskega leta tudi za nas potekala izmenjava z Gimnazijo Ptuj. Ta se je pričela z dvourno vožnjo do Ptuja, ki pa je za nas predvsem zaradi dobre družbe in zabave takoj minila. Ko smo prispeli, so nas Ptujčani toplo sprejeli ter nam ponudili pijačo in prigrizke. Ko smo se okrepčali, smo pričeli navezovati prve stike s Ptujčani, sprva bolj nerodno in plašno, kmalu pa smo se že prav prijateljsko družili. Nato so nam gostitelji ob kratki predstavitvi opisali njihov razred, šolo ter običaje in znamenitosti Ptuja.
Po predstavitvi smo se vsi skupaj vkrcali na avtobus, da bi si lahko ogledali naravne znamenitosti štajerske pokrajine. Slednjo smo najbolj barvito doživeli ravno ob delu poti, ki smo ga prehodili peš. Povzpeli smo se namreč na štajerske griče in si od blizu ogledali vinograde, ki so tako značilni za ta del Slovenije. Ob koncu pohoda nas je čakala malica, nato pa smo se z avtobusom odpeljali nazaj do šole.
Od tam naprej so nam profesorji dovolili, da si mesto ogledamo še sami. V spremstvu ptujskih gimnazijcev smo se sprehodili po mestu in si ogledali še preostale znamenitosti, med katerimi nedvomno najbolj izstopa Ptujski grad, ki nas je navdušil z izjemno arhitekturo in z izjemnim razgledom, v katerem smo nedvomno najbolj uživali. Po ogledu smo poiskali tudi najbližji sladoled ali pa šli na pijačo, ob kateri smo se še bolj zbližali s ptujskimi gimnazijci. Tako je še prekmalu prišel čas, ko smo se morali posloviti in vkrcati na avtobus, ki nas je odpeljal nazaj domov.
Ob koncu dneva smo ugotovili, da smo se ta dan izredno zabavali ob spoznavanju novih sovrstnikov in nedvomno novih prijateljev. Obenem pa smo se ob tej priložnosti veliko naučili o običajih, zgodovini in znamenitostih Ptuja, o pokrajini štajerske regije ter o čudovitih ljudeh, ki živijo tam. Tako vsi upamo, da bomo še naprej ohranili dobre stike s Ptujčani in se kdaj pa kdaj še srečali kot prijatelji.

Dostopnost