Ekskurzije predstavljajo pomemben del šolskega programa, saj s svojo medpredmetno zasnovo dopolnjujejo in osmislijo znanja različnih predmetov, so pa za dijake vedno tudi nepozabna družabna izkušnja.

Na tej strani so zajete samo ekskurzije, v katere so vključeni vsi dijaki posameznega oddelka ali skupine, tiste po interesih dijakov pa najdete pri projektnih tednih, projektnih dnevih, potepanjih ter interdisciplinarnih tematskih sklopih (ITS).

EKSKURZIJA ZA 1. LETNIKE V LJUBLJANO

V četrtek, 17. 6. 2021, smo dijaki prvega letnika Gimnazije Slovenj Gradec odšli na zaključni izlet v Ljubljano. Prva točka je bila ogled razstav v Prirodoslovnem muzeju.
Ekskurzija se je nadaljevala v Narodni galeriji, ki je nacionalna ustanova za starejšo umetnost v Sloveniji in hrani največjo zbirko likovnih del na Slovenske. Ogledali smo si umetnost obdobij od srednjega veka do impresionizma. Veliko slik, ki smo si jih skozi vodeno razstavo ogledali, smo spoznali že med poukom umetnostne zgodovine na Gimnaziji.
Sledil je sprehod po parku Tivoli in ogled razstave fotografij na prostem.
Po uri in pol prostega časa na Prešernovem trgu smo se povzpeli na Ljubljanski grad. Kljub vročini nam je končno uspelo priti do vrha, kjer nas je čakalo zanimivo potovanje skozi čas.
Pred odhodom domov smo se sprehodili še po stari Ljubljani …

 

 

EKSKURZIJA NA PRIMORSKO

(Strunjanski križ, soline, muzej, Piran, Portorož, trojanski krofi)

 

EKSKURZIJA V DIVAČO IN PIRAN – 3. letnik

Dijaki tretjih letnikov smo se na hladno, a sončno ponedeljkovo jutro z avtobusom odpravili proti čudovito topli Primorski. Prvi nepričakovani daljši postanek smo naredili že v Mislinji, kjer se nam je pokvaril avtobus in smo morali počakati novega. A ta pripetljaj ni pokvaril našega dobrega vzdušja in kmalu smo pot nadaljevali proti Divači. Tam smo si ogledali Muzej slovenskih filmskih igralcev in spominsko sobo, posvečeno igralki Iti Rini. V muzeju je bilo na zelo privlačen in zanimiv način predstavljeno vse od scenografije in kostumografije do snemanja filmov v preteklosti in danes.

Vožnjo smo nato nadaljevali do Pirana, enega najlepših mest v Sloveniji. Tam smo se skupaj sprehodili do cerkve svetega Jurija, potem pa smo imeli še nekaj ur prostega časa. Najprej smo si seveda privoščili okusno morsko kosilo, nato pa smo nekateri zaplavali v morju, ki je bilo presenetljivo toplo. Proti večeru smo se že čisto izmučeni, a še vedno dobre volje odpravili nazaj proti domu. Pot je ob spremljavi glasbe in zanimivih pogovorov minila zelo hitro.

 

GEOGRAFI MATURANTI (GEOSS, Vaška situla, Rudnik Sitarjevec, Bogenšperk, Ljubljansko barje)

           

PREDNOVOLETNA EKSKURZIJA PRVIH IN DRUGIH V SALZBURG

Najprej smo šli v solni rudnik v Halleinu in si ogledali keltsko naselje. Nadaljevali smo s skupnim sprehodom do stolnice, drsališča, Mozartove hiše … Sledil je prosti čas in obisk prednovoletnih sejmov in spoznavanje utripa mesta.
Za spremembo nas je Salzburg pričakal odet v toplo jesensko vreme, kar nam je prosti čas v mestu naredilo še prijetnejši.
Ekskurzija uspela! Jutri pa v nove zmage 😊.

 

PREDNOVOLETNA EKSKURZIJA TRETJIH LETNIKOV V GRADEC

 

 

DRUŽBOSLOVNA EKSKURZIJA ZA 2. LETNIKE

V četrtek, 24. oktobra 2019, smo z dijaki 2. letnika izvedli družboslovno ekskurzijo v Žičko kartuzijo in Celje. Ogledali smo si najstarejši samostan kartuzijanov na Slovenskem in dve razstavi v Deželnem dvorcu ter Stari grad v Celju.

 

 

 

NARAVOSLOVNA EKSKURZIJA ZA 2. LETNIKE

Na zlat jesenski dan po sledeh zlata.
Ste prepričani, da je vaš zlat prstan res iz zlata?

Seveda veste, da mora vsebovati tudi druge kovine. Ampak katere in v kakšni meri? No, mi smo se odpravili kar na Urad za meroslovje v Celju, kjer smo zadevo preverili iiiiin … se veselili rezultata. Res je vseboval takšen delež zlata, kot je določal žig na njem. Mimogrede smo se naučili še marsikaj o merjenju različnih fizikalnih veličin in se tudi sami preizkusili v določanju volumna kozarca. Sploh ni tako enostavno.
Nato smo šli v Steklarno Rogaška, kjer smo si ogledali steklopihalce med izdelovanjem steklenih izdelkov. Tudi ti so včasih okrašeni z zlatom. Ne, ne steklopihalci. Izdelki – vaze, pokali in podobno. Mogoče pa tudi steklopihalci.
In na koncu še – Afrodita, boginja ljubezni in lepote. Ali pa tovarna kozmetike v Rogaški Slatini. Sicer nam niso predstavili kreme z zlatimi lističi, a saj pri naših letih res še ne potrebujemo pomlajevanja kože in glajenja gubic. Smo pa z zanimanjem prisluhnili nasvetom o negi mladostniške kože in predstavitvi izdelkov, ki so temu namenjeni. In ena od nas je prišla iz tovarne še za eno pikico lepša …
Zapisala: Stina Vošner, 24. 10. 2019

 

EKSKURZIJA ZGODOVINARJEV – MATURANTOV 2019

19. oktobra smo izpeljali ekskurzijo maturantov pri predmetu zgodovina. Že tradicionalno smo odšli na avstrijsko Koroško. Peljali smo se v Šentpavel, Šentandraž, na Djekše,  Visoko Ostrovico, Gosposvetsko polje, Celovec, Libuško polje in Holmec. Letos se je ekskurzije udeležilo 22 dijakov.

 

 

 

EKSKURZIJA GEOGRAFOV – MATURANTOV 2019
KRAŠKI ROB – SOCERB – KOPRSKO GRIČEVJE – STRUNJANSKI KLIF – STRUNJANSKE SOLINE – KOPER – PLANINSKO POLJE

Geografi – maturanti so s tremi profesorji geografije in v sodelovanju z oddelkom za geografijo s koprske Fakultete za humanistične študije v soboto, 28. septembra 2019, izvedli ekskurzijo v smeri slovenske Obale. Na Socerbu smo s pogledom na Tržaški zaliv (Koper, Trst) in Kraški rob spoznali naravnogeografske in družbenogeografske značilnosti pokrajine. V Strunjanu smo na reki Ronji opravili hidrogeografske vaje, v Strunjanu pa proučevali Strunjanski klif in značilnosti našega morja. Festivalsko noto obalnih mest smo okusili v Kopru, kjer se je odvijal festival Sladka Istra. Nazaj grede smo pobližje spoznali še Planinsko polje – šolski primer kraškega polja.

 

 

ITS naravoslovje za 3. letnike
Udeležili smo se 25. Slovenskega festivala znanosti z naslovom “Ko znanost postane moja strast” na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, si ogledali farmacevtsko-medicinsko zbirko v LEK-u in se sprehodili po Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani.

 

 

17. 4. 2019 – Ekskurzija na Kras in Primorsko

Obiskali smo Višjo strokovno šolo v Sežani, kjer smo si od blizu ogledali, kako je, ko se roka brusilca dotakne navadnega prodnika in iz njega izvabi tisoče let skrito lepoto. Postopek brušenja kabošonov nam je predstavil dr. Miha Jeršek, doktor geoloških znanosti.
Nato smo se podali do kamnoloma Marmor Sežana, kjer nas je presenetila razsežnost apnenčastih blokov, ki jih izkopavajo.
Ekskurzijo smo zaključili z obiskom Krajinskega parka Strunjan s solinami. Na sončen pomladni dan se je bilo lepo sprehoditi po klifu, ki ga počasi, a vztrajno preoblikujejo morje, sonce in veter, ter po najsevernejših in najmanjših solinah v Sredozemlju.

      

 

 

12. 12. 2018
1. in 2. letniki so odšli na medpredmetno ekskurzijo na Dunaj.
Poleg prednovoletnega utripa mesta in glavnih znamenitosti smo si ogledali retrospektivno razstavo del Clauda Moneta in ostale zbirke Albertine ter obiskali Muzej zgodovine umetnosti ali Prirodoslovni muzej.

 

 

12. 12. 2018
3. letniki so se podali na medpredmetno ekskurzijo v Gradec, kjer so si ogledali Mestno hišo, orožarno v Deželnem muzeju ter začutili predpraznični utrip mesta.

 

 

12. 12. 2018
Medpredmetna ekskurzija je popeljala 4. letnike v Ljubljano.
Poleg prednovoletnega utripa mesta so si dijaki ogledali še Narodno galerijo (ogled razstave Ivane Kobilce) ter Razkrita telesa na Gospodarskem razstavišču ali razstave o Ivanu Cankarju v Cankarjevem domu in v Mestnem muzeju.

 

 

GEOGRAFI MATURANTI V NOTRANJSKEM PODOLJU IN NA LJUBLJANSKEM BARJU
2018

PLANINSKA JAMA – RAVBARJEV STOLP – GRAD HASBERG – ŠKRATOVKA – RAKOV ŠKOCJAN – MOLIČNIK – SV. ANA NAD LJ. BARJEM – PLEČNIKOVA CERKEV SV. MIHAELA

 

DVODNEVNO UČENJE IN VANDRANJE PO MÜNCHNU
25.–26. 11. 2017

Udeleženci so bili maturanti iz fizike in vsi, ki jih je program ekskurzije pritegnil.
Prvi dan smo obiskali BMW Welt in BMW Museum ter si iz avtobusa ogledali mesto.
Po prenočevanju v hostlu smo drugi dan posvetili obisku Tehničnega muzeja v Munchnu, se peljali s podzemno in si ogledali staro mestno jedro.
Zadovoljni smo se vrnili v Slovenijo.

 

ITS NARAVOSLOVJE (2. letnik): »Ni vse zlato, kar se sveti«
19. 10. 2017

Dijaki ITS naravoslovje so obiskali Urad RS za meroslovje v Celju ter Steklarno Rogaška in Kozmetiko Afrodita v Rogaški Slatini. Seznanili so se s kalibriranjem prostorninskih meril od 0,01 do 5000 litrov ter metodami preskušanja izdelkov iz plemenitih kovin, si ogledali  vse faze proizvodnje vrhunskega kristalnega stekla in se naučili vse o čiščenju in negi mlade kože.

 

ITS NARAVOSLOVJE (3. letnik)
1. 10. 2017

Dijaki ITS naravoslovje in tisti, ki jih naravoslovje zanima, so skupaj s spremljevalci odšli na ekskurzijo v Tehniški muzej Slovenije, kjer smo si ogledali in sodelovali na delavnicah v sklopu Dnevov strojništva, zatem pa smo odšli še v Botanični vrt v Ljubljano. Super je bilo! :)

 

NARAVOSLOVCI NA EKSKURZIJI
19. 9. 2017

Dijaki 2. letnika, ki so za izbirni predmet izbrali interdisciplinarni tematski sklop, so si na Velenjskem gradu ogledali razstavo Svetloba, ujeta v kamen. Razstava pripoveduje o svetlobi, svetu kristalov, mineralov in draguljev.
V hiši mineralov so spoznali več tisoč mineralov in kristalov, preizkusili pa so se tudi v izpiranju zlata.

 

PREDNOVOLETNA EKSKURZIJA V GRADEC

Decembra lani smo se odpravili na čudovito pot v Gradec, kjer je bilo mesto okrašeno v duhu božiča, seveda času primerno. Pravzaprav je vse skupaj zgledalo tako, kot da je bilo vzeto naravnost iz pravljice.
Ob prihodu v mesto smo najprej odšli v mestno hišo, kjer smo bili deležni vljudne dobrodošlice. Ker smo bili precej lačni, nam je pogostitev, ki so nam jo tam pripravili, zelo godila. Bili smo prav presenečeni, koliko truda so vložili v celotno stvar, tudi v predstavitev v nemščini, ki je bila izredno razločna, da bi lahko kar največ razumeli. Najlepši pa je bil seveda razgled na mesto, ki nam ga je bilo dano videti z balkona.
Radovednost nas je odpeljala tudi v muzej orožja, kjer puškam in oklepom ni in ni bilo konca in kar nismo mogli verjeti obsegu predstavljene opreme. Prav tako smo dobili občutek o teži opreme, ki so jo pravzaprav vojaki včasih nosili, in sami smo bili ob tem izjemno veseli, da je nam nikoli ne bo treba nositi. (Vsaj upamo!)
Seveda pa ni šlo tudi brez prostega časa, kjer smo si lahko kakšno stvar še sami ogledali, kupili kaj v kakšni trgovini ali pa si samo privoščili kakšen “zakuhanček”, ki je ogrel naše premražene kosti.

 

 

OBISK FAKULTETE ZA TEHNOLOGIJO POLIMEROV
12. 1. 2018

Maturanti kemije in dijaki 3. letnika (izbirni tematski sklop naravoslovje) so obiskali Fakulteto za tehnologijo polimerov. Po predstavitvi novosti s področja polimerov in ogledu fakultete so v laboratoriju izvedli sintezo najlona. Bilo je zanimivo in poučno.


PREDNOVOLETNA EKSKURZIJA V SALZBURG 1. in 2. letniki (3. letniki so bili v Gradcu, maturanti pa v Ljubljani)
7. december 2017

Z dijaki prvih in drugih letnikov smo obiskali prednovoletni Salzburg.
Najprej smo šli v solni rudnik v Halleinu in si ogledali keltsko naselje. Nadaljevali smo s skupnim sprehodom do stolnice, drsališča, Mozartove hiše … Sledil je prosti čas in obisk prednovoletnih sejmov in spoznavanje utripa mesta.


Ekskurzija maturantov na avstrijsko Koroško
sobota, 21. 10. 2017

 

GEOGRAFI V PRIMORJU
30. september 2017

Dijaki četrtega letnika, ki so za izbirni predmet na maturi izbrali geografijo, so na ekskurziji spoznali vlogo Luke Koper, se pod strokovnim vodstvom sprehodili po Škocjanskem zatoku, na školjčni sipini pri Ankaranu občudovali lupine školjk in polžev in se s Socerba razgledali na celoten Tržaški zaliv in njegovo okolico. V Divači so, z obiskom udornice Risnik, spoznali še del našega bogatega kraškega sveta.

 

EKSKURZIJA V LJUBLJANO
V sredo, 24. 5. 2017, smo se dijaki 3. a skupaj z dvema profesorjema, Alenko Kac Herkovič in Jožetom Revom, odpravili v Ljubljano.

 

PREDNOVOLETNA EKSKURZIJA NA DUNAJ (3. letniki so bili v Gradcu, maturanti pa v Ljubljani)
14. december 2016

Dijaki 1. in 2. letnika so spoznali avstrijsko prestolnico Dunaj.
Najprej smo si ogledali vse znamenitosti ob Ringu, nato pa bogate zbirke v galeriji Belvedere in Albertini,  ter v Umetnostnozgodovinskem in Prirodoslovnem muzeju.
Sledil je sprehod skozi Hofburg do Štefanove katedrale.
Pred odhodom iz Dunaja smo doživeli še večerni utrip mesta na božičnem sejmu pred mestno hišo.

 

 

Dostopnost