Premiera omnibusa kratkih filmov dijakov Gimnazije Slovenj Gradec: Il était une fois en France (Bilo je nekoč v Franciji)

KINO Kulturni dom Slovenj Gradec, 15. 11. 2023 ob 18. uri

Dijaki, ki so v zadnjih dveh šolskih letih na Gimnaziji Slovenj Gradec obiskovali predmet ITS C’est la vie ! (francoščina), so maja letos pod mentorstvom profesorice Nine Rainer Klančnik, filmskega režiserja dr. Uroša Zavodnika, glasbenika Aleša Gangla (Spektakularnost glasbe) in video montažerja Roka Klančnika (GRTA Studio) posneli omnibus kratkih filmov v francoščini. Pod naslovom Il était une fois en France (Bilo je nekoč v Franciji) film združuje tri kratke filme, za katere so dijaki napisali scenarije, pripravili kostume, rekvizite in scensko oblikovali filmske sete na Kmetiji Lešnik v Golavabuki ter odigrali vse vloge, aktivno pa sodelovali tudi v procesu filmske in tonsko-glasbene montaže.
Filmi so si vsebinsko različni, v svojem bistvu pa so vsi trije moderne adaptacije legendarnih francoskih zgodb. Tako v prvem filmu spremljamo Pepelko, njeno življenje z mačeho in polsestrama, ter srečanje s »princem«; v drugem se za Lepotico spopadejo zver, Gaston in njegov prijatelj; v tretjem pa se v nezavidljivi situaciji na kmetiji znajdejo trije mušketirji, Athos, Porthos in Aramis. Dijaki so v okviru projekta filmski atelje dali vse od sebe in izkazali neverjetno mero ustvarjalnosti in iznajdljivosti. Po le dveh letih učenja francoščine so zmogli ne le napisati odlične scenarije za njihove kratke filme, ampak jih tudi odigrati in s pomočjo mentorjev pripeljati na pravo filmsko platno.

Premierno smo se predstavili v KINU Kulturni dom Slovenj Gradec, v sredo, 15. 11. 2023, ob 18. uri.

 

O našem delu pa je pisala tudi novinarka Večera, Jasmina Detela. Več si lahko preberete na povezavi.

Nina Rainer Klančnik, prof. francoščine in angleščine na Gimnaziji Slovenj Gradec

Dostopnost